top of page

Despre cercetășie și obiective

Ziua Mondiala a Cercetăşiei este serbată in data de 22 februarie de cercetaşii din toate colţurile lumii

Puteţi citi aici Statutul organizaţiei
 

Organizaţia Naţională Cercetaşii României, este membră cu drepturi depline a WOMS (Organizaţia Mondială a Mişcării Cercetăşeşti) şi este continuatoarea Asociaţiei Cercetaşii României fondată în România la 1914.
 

Ce este cercetasia?

Cercetasia este o miscare educativa a copiilor si tinerilor, bazata pe voluntariat, cu caracter apolitic, nereligioasa, deschisa tuturor, fara deosebire de nationalitate, rasa, sex, credinta sau conditie sociala, în concordanta cu principiile si metoda cercetasesca.

 

Îndrumătorii, însoţitorii de grup, persoanele care coordonează activitatea, numiţi lideri sau seniori, sunt voluntari cu vârsta de peste 21 de ani care au urmat un stagiu de formare în cercetăşie, şi care de-a lungul anilor au căpătat o mare experienţă în lucrul cu tinerii.


Care este scopul cercetasiei?
Scopul cercetasiei este de a contribui la dezvoltarea personala tinerilor, la imbogatirea experientei de viata, în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetateni responsabili ai comunitatii locale, nationale si internationale.
Care este misiunea cercetasiei?   
Misiunea cercetasiei în societatea româneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv în societate. Cu alte cuvinte…Cercetăşia îşi propune să aibă o contribuţie distinctă la educaţia tinerilor, nu să-şi asume întregul proces.

Finalitatea acestui proces este un/o tânăr(ă) capabil(ă) să ia decizii personale, să îşi organizeze viaţa şi să-şi asume consecinţele propriilor decizii, să-şi respecte şi să ducă la bun sfârşit angajamentele; un/o tânăr(ă) care are tăria să-şi trăiască viaţa după valorile particulare şi să susţină cauzele pe care le consideră importante. Cu alte cuvinte un/o tânăr(ă) autorealizat(ă).
Cercetăşia vizează dezvoltarea sentimentului apartenenţei la comunitate şi a preocupării faţă de ceilalţi. Ca cercetaş înveţi să trăieşti cu ceilalţi şi să ai o contribuţie activă la schimbările din comunitatea ta locală, naţională sau internaţională.

O lume cu indivizi împliniţi pe plan personal, spiritual şi social este o lume mai bună. Doar îmbunătăţindu-ne pe noi înşine vom reuşi să facem lumea mai bună.

Cum și prin ce mijoloace poate Cercetășia să-și îndeplinească Misiunea?
Pe baza unui sistem educativ, numit Metoda Scout.

 

Metoda cercetaseasca (Scout)

este un sistem de auto-educatie progresiva, bazata pe:

  • o promisiune si o lege

  • invatarea prin actiune

  • viata in grupuri mici (patrule, spre exemplu) urmarind, sub indrumarea adultilor, descoperirea progresiva si acceptarea responsabilitatilor, formarea spiritului de autodeterminare in dezvoltarea caracterului, acumularea de cunostinte si deprinderi, castigarea increderii in fortele proprii, capacitatea de adaptare si abilitatile de a coopera si conduce;

  • programe de activitati progresive si stimulative, bazate pe interesul participantilor, incluzand jocuri, cunostinte practice utile si servicii in folosul comunitatii, desfasurate, in general, in cadrul oferit de natura, in stransa legatura cu aceasta.

 

Cercetasii activeaza in domeniile

  • explorare si descoperire: se urmareste dezvoltarea orizontului copiilor si tinerilor, descoperirea oamenilor si a lumii.

  • îmbunatatirea calitatii vietii: protejarea mediului inconjurator, combaterea alcolismului, tabagismului si a drogurilor.

  • democratie: practicarea experientelor democratiei.

  • cultura: cunoasterea culturii nationale si a altor grupuri etnice sau nationale.

  • solidaritate: demonstrarea solidaritatii fata de oamenii defavorizati.

  • progres si activitati sociale: experienta de munca, campanii de informare, proiecte


Specificul Metodei Scout

este că împutenicește pe fiecare individ ca agent principal al propriei dezvoltări și cuprinde:

​​1. Legea cercetașului

 

   Un cod de viață individual și colectiv care are la bază principiile Cercetășiei. Reprezintă un cadru de referință pentru comportamentul de zi cu zi al cercetașului pe de o parte, și stabilește normele comunității cercetășești, pe de altă parte.

2. Promisiunea cercetașului...

  ... este angajamentul de a trăi conform Legii Cercetașului pe care fiecare tânăr îl ia când se alătură mișcării.

 

  

3. Învățarea prin acțiune

 

  Asigură o înșiruire activă a cunoștințelor, deprinderirlor și atitudinilor. În opoziție cu învățarea teoretică, învățarea prin acțiune înseamnă a învăța din experiențele de zi cu zi și din oportunitățile de urmărire a pașilor.

4. Sistemul de patrule

 

   Fiecare unitate locală de cercetași (centru local) este organizată în patrule, adică în grupuri de 6-8 tineri. Patrulele sunt conduse de către unul dintre membri care devine șef de patrulă. Grupul își organizeaă activitatea și împarte responsabilități sub supravegherea liderului adult. Patrulele au drept de participare activă la luare deciziilor în unitate.

5. Cadrul simbolic

 

   Este un set de elemente cu înțeles special: Numele patrulei, uniforma, esarfa, drapelul, ceremoniile, poveștile, sunt câteva dintre simbolurile cercetășiei. Fiecare grupă de vârstă are un cadru simbolic specific maturității și nevoilor educaționale. Scopurile acestei metode sunt multiple: dezvolatarea imaginației și creativiății, idetificarea valorilor cercetășești și stimularea coeziunii și solidarității grupului.

6. Sistemul de progres personal

 

  Are menirea de a implica tânărul în propria dezvoltare. Permite fiecărui cercetaș să se autoevalueze și să devină conștient de ritmul dezvoltării sale. Sistemul de progres folosește elemente ale cadrului simbolic corespunzător fiecărei grupe de vârstă. 

7. Natura

 

  Este cadrul ideal de aplicare al Metodei Scout datorită posibilităților de dezvoltare fizică, emoțională, socială și intelectuală pe care le oferă.

8. Susținerea de către adulți

 

  Adulții au responsabilitatea de a coordona activitățile pentru realizarea lor cu succes, să se asigure că aeste activități au un impact pozitiv asupra dezvoltării tinerilor implicați și să creeze un cadru de relaționare adecvat în unitate.

     Acestea sunt ideile care stau la baza campurilor si taberelor de cercetasi, a campaniilor de mediu, a întâlnirilor de unitate, a cămășii si esarfei cercetășești. Ele ne justifică activitatea și prin prisma lor trebue înțelese hike-urile, jocurile, salutul de patrulă, insula temerarilor și proiectele exploratorilor.

11. Grup țintă: tineri între 7-26 de ani indiferent de naționalitate, religie, rasă, sex;

~ dar organizația noastră este deschisă oricărei persoane „care dorește să lase lumea mai bună decât a găsit-o” - citat, îndemn din testamentul Lordului R. B. POWELL, fondatorul miscarii internationale a Cercetasiei in 1907 Anglia ~

 

12. Membri: 
  •  Lupișori (7-10 ani)

  •  Temerari (11-14 ani)

  •  Exploratori (15-18 ani)

  •  Seniori (18-26 ani)

  •  Ajutor de lider (peste 17 ani)

  •  Lideri (peste 21 de ani)

 

 

 

  •  Cercetașii cu vechime mare, experiență și constanță într-un Centru Local, si care dovedesc abilitati specifice, pot deveni ajutoare de lider începând cu vârsta de 17 ani; acestia vor efectua stagii de pregătire/formare și vor lucra cu ramuri de vârstă mai mici sub supravegherea și la recomandarea liderilor lor. Desigur, pentru a fi Lider trebuie parcurse mai întâi o serie de stagii de formare şi o perioadă de timp în care se construieşte o anumită experienţă, iar indivizii îşi pot testa abilităţile şi pot învăţa de la ceilalţi cercetaşi adulţi.

Şi ce face un copil/tânăr la Cercetaşi?

Fiecare ramură de vârstă are un sistem de progres personal, un cadru simbolic (poveste) şi o organizare internă prin care îşi desfăşoară activităţile specifice.

 

Acestea pot varia de la o ieşire scurtă (hike) de 1-2 zile, până la un camp (tabără) de 2 săptămâni. În cadrul lor, copiii/tinerii pot învăţa cum să se descurce în natură, cum să construiască un adăpost în diferite anotimpuri, noduri şi tehnici de construcţii, cum să facă focul cu cele mai puţine resurse, cum să se comporte şi să preţuiască natura.

 

Pe lângă tehnici şi activităţi fizice, sunt realizate acţiuni sociale, de ajutorare a membrilor comunităţii, de restructurare a anumitor spaţii publice, de plantare a copacilor în zonele în care lipsesc sau pur şi simplu aducerea unui zâmbet pe feţele celorlalţi prin activităţi simple, mărunte, dar care înseamnă mult.

 

Să nu uităm şi de distracţie, care poate fi de la simple jocuri, la vizitarea sau realizarea unor expediţii/trasee în spaţii culturale, în care înveţi despre oraş răspunzând la provocări.

 

Un important element al mişcării Scout, este învăţarea prin acţiune, înveţi făcând. Astfel, tot ceea ce învaţă copiii sau tinerii, este prin forţele şi abilităţile proprii.

 

Cum pot deveni cercetaş?/Cum poate deveni copilul meu cercetaş?

În primul rând, intrând pe pagina de Contact, prezentă în meniu.

Apoi, după participarea la câteva întâlniri şi familiarizarea cu activităţi cercetăşeşti, membrul aspirant îşi poate depune Promisiunea de Cercetaş şi a ramurii de vârstă specifice.
 

Cât costă să fi cercetaș?

Deoarece suntem organizaţie non-profit, bazată doar pe voluntariat, plătim cotizaţia trimestrială de membru al ONCR, in valoare de 25lei/cercetaş, acestia se impart la nivelul naţional, la ONCR, la OMMS si la nivel local. Banii care se strâng sunt folosiţi în achiziţionarea echipamentelor şi a materialelor necesare unei desfăşurări cât mai bune a activităţilor.

Pe lângă această cotizaţie, se plăteşte o taxă de înscriere de 15lei.
Fiecare cercetas isi achita costurile transporturilor, ale meselor, cazarile si taxele de participare la evenimentele organizate la nivel international, national, regional sau local. Aceste costuri si le achita copiii, tinerii, dar si adultii lideri sau voluntari.

 

10. Domenii de activitate: educație alternativă, participare comunitară, protecția mediului, voluntariat, interculturalitate, social-caritate, educație în natură.

  

9. Valori:

 

  1. Respect față de sine

  2. Respect față de ceilalți

  3. Respect față de Dumnezeu

 
 
Legea cercetașului :

 

  

 

1. Cercetasul isi iubeste patria sa, Romania si pe toti cei care traiesc in ea.
 

2. Cercetasul este loial, si respecta cuvantul dat, nu minte, este curat in gand, in vorba si in fapta.
 

3. Cercetasul este util si isi ajuta semenii in orice situatie; este un prieten pentru toti si frate cu toti cercetasii.
 

4. Cercetasul este econom si cumpatat, este ingaduitor cu altii si sever cu sine; isi ingrijeste corpul si duce o viata sanatoasa.
 

5. Cercetasul iubeste si ocroteste natura si este bun cu animalele.
 

6. Cercetasul isi respecta si asculta parintii, sefii si profesorii si este disciplinat in tot ceea ce face.
 

7. Cercetasul este credincios si respecta credinta celorlalti.

 

8. Cercetasul este curajos si increzator in puterile sale, vioi si plin de insufletire.

 

9. Cercetasul iubeste invatatura si la randul sau invata si pe altii.

 

10. Cercetasul se straduieste sa faca in fiecare zi o fapta buna, oricat de neinsemnata ar parea ea.

 

 

Promisiunea (Angajamentul)
Promisiunea va fi depusa intotdeauna intr-un cadru special organizat, in fata patrulei si a colegilor din Centrul local, cu invitati de la sediul ONCR, cercetasi si lideri din alte centre locale sau/si cu oficialitati, impreuna cu alti cercetasi din alte centre, care pot depune si ei odata cu gazdele, si/sau in campuri special organizate pentru aceasta ceremonie, cum ar fi cel de la Tecuci din fiecare an, organizat de Ziua Cercetasului, la Statuia Cercetasului, unica in lume.

 

 

     Promisiunea cercetașului

 

Eu……… (cercetasul isi va spune numele)

Promit pe onoarea mea sa fac tot ce este posibil pentru:

- a servi patria mea, Romania si credinta mea;

- a ajuta pe aproapele meu in orice moment;

- a ma supune legii cercetasului.

 

Promisiunea Temerarului
 

Eu……. ( fiecare cercetas temerar isi spune numele),
Cu ajutorul lui Dumnezeu si al celorlalti cercetasi, promit,    
pe  onoarea mea:sa raspund provocarilor temerarilor,
sa traiesc asemenea tuturor cercetasilor,

conform Legii noastre.
Asa sa ma ajute Dumnezeu!

 
· 

 

         Promisiunea Lupisorului

         

          Eu…………….. ( fiecare cercetas lupisor isi spune numele),

          Promit sa respect credinta mea si a celorlalti, sa-mi iubesc tara si           sa respect Legea Lupisorului.      

          Asa sa ma ajute Dumnezeu!

 

 
 

 

Promisiunea Exploratorului

 

Eu……………….. ( fiecare isi spune numele),
Promit ca alaturi de ceilalti cercetasi, alaturi de Patrula si Unitatea mea, sa fac tot ce pot mai bine pentru a respecta Legea Cercetasului si Legea Exploratorului.
Imi voi indeplini datoria fata de mine, fata de semeni si fata de Dumnezeu.
Asa sa ma ajute Dumnezeu!

 Salutul cercetasului:

constă în degetul mare peste degetul mic, pliate în palma dreaptă, și trei degete în sus. Degetul mare peste cel mic simbolizează una din regulile cercetășești - cel mare îl ajută pe cel mic. 
Sau mai oficial spus, conform cu articolul 61 din Statutul, ONCR
Art.61. Salutul. Se face cu braț
ul drept semiflexat din cot, avand trei degete lipite (inelar, mijlociu șiarătă

tor), iar degetul mare suprapus peste cel mic

 

 Principiile Cercetășiei:
sunt legi fundamentale ce trebuie respectate in atingerea scopului;
• reprezinta un cod de conduita care trebuie sa-i caracterizeze pe toti
 membrii miscarii;


Cercetășia se bazează pe trei principii:​
- Principiul spiritual sau Datoria față de Credinta proprie (Dumnezeu, etc);
- Principiul social sau Datoria faţă de ceilalţi si fata de tot ce ne inconjoara;
- Principiul personal sau Datoria faţă de sine - dezvoltarea personala.

 

1. Principiul spiritual sau datoria față de Dumnezeu reprezintă:
• aderare la valorile spirituale;
• loialitatea față de religia care le exprimă și acceptarea indatoririlor ce decurg din acestea;

. fiecare cercetas isi respecta religia sa, dar si pe a celorlalti.


2. Principiul social sau datoria față de aproape si fata de tot ce ne inconjoara:
• responsabilitatea persoanei fata de societate (in diferitele ei dimensiuni);
• loialitatea fata de tara ta si traditiile poporului tau cu respectul bogatiei diferitelor culturi si credinte pe care le reprezinta;
• participarea la dezvoltarea societatii in respectul fata de demnitatea omului si integritatea naturii
;

. respectul acordat intregii societati si universului ce ne inconjoara, cu tot ce cuprinde el;

3. Principiul personal sau datoria față de sine - dezvoltarea personala:
• asumarea responsabilitatii dezvoltarii insusirilor fizice, intelectuale si spirituale ale propriei persoane
​​

    Principiile mai sus amintite sunt legate de cele trei dimensiuni ale vieţii fiecăruia dintre noi (spirituală, socială şi personală). În consecinţă, programul cercetăşesc trebuie să asigure maximum de oportunităţi pentru dezvoltarea tinerilor în temeiul celor trei principii.
Încă de la începuturile ei, cercetăşia a utilizat, ca mijloc de a formula principiile educative într-o manieră accesibilă şi atrăgătoare pentru tânăra generaţie, Legea şi Promisiunea Cercetaşului.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Scurt istoric al Miscarii Scout

Pe plan mondial,
in anul 1907, Lordul ROBERT STEPHENSON BADEN POWELL of GILWELL (B.P.) a înteles mai bine decât oricine marile lipsuri în educatia tinerilor din vremea sa. Pentru a le depasi, a creat un program de educatie propriu, bazat pe joaca si pe viata de tabara - în aer liber, pe comuniunea prieteneasca - pe care l-a numit SCOUTING (Cercetasie). Prima experimentare a acestui program a avut loc în vara anului 1907 când B.P. a pornit spre insula Brownsea, cu un grup de copii, din medii sociale diferite, organizând acolo prima tabara cercetaseasca a carei succes a fost rasunator, o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii. Acesta este momentul când ia naştere Cercetăşia, o mişcare care, în scurt timp, va lua o amploare deosebită în toate regiunile lumii.
Baden Powell, militar de cariera, dupa ce este distins, la Londra, de către regina Victoria, cu Ordinul Bath şi avansat la gradul de general-maior, această avansare marchează finalul strălucitei sale cariere militare, urmând ca Sir Robert Baden Powell să îşi dedice viaţa promovării păcii şi toleranţei.

Cercetasia a fost fondata de catre tinerii care au raspuns ideilor si idealurilor formulate în lucrarea "Scouting for Boys", scrisa de Baden Powell în 1908. Ideea initiala nu a fost aceea de a crea o organizatie pentru tineret, ci mai degraba de a promova niste idei pentru educarea caracterului - asa zis "de cercetas" - pe care apoi, organizatii deja existente (ca Boys Brigade, spre exemplu), sa le preia si sa le adapteze programului propriu. Ulterior, pe întreg cuprinsul Marii Britanii, grupuri de tineri au început sa se organizeze singuri în patrule, pe baza materialului conceput de B.P. La scurta vreme, patrulele astfel formate au realizat ca au nevoie de sprijin si au cerut adultilor sa-i ajute pentru a face o cercetasie cât mai buna si pentru a obtine echipamentul necesar.

In Romania
prima conferinta comunicare despre cercetasie a fost tinuta de catre Savantul Geolog Gheorghe Munteanu Murgoci.
Acesta,
aflat în vizită în Anglia, in cercetarea solurilor montane locale, ia contact cu cercetăşia de aici. Întorcându-se la Bucureşti, el va deveni principalul iniţiator şi conducător al primelor grupuri de cercetaşi români.
În anul 1913, într-o sedință a “Asociației Sportive” (Federația Societăților Sportive din România - FSSR), profesorul GHEORGHE MUNTEANU MURGOCI a făcut prima comunicare asupra cercetășiei. Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României.

Mai multe despre implicarea savantului in Cercetasie aici:
http://www.gheorghemunteanumurgoci.ro/pagini-din-istoria-inceputului-cercetasiei-in-romania

În 1913, dupa ce a fost publicata cuvantarea Savantului Ghe. M. Murgoci in diferite publicatii ale vremii, apăreau primele grupuri de cercetaşi români la Bucureşti pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative,
să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României, recunoscută oficial.
În timpul Primului Război Mondial, cercetaşii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenţi acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafişti, etc. În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetaşilor.
La Tecuci in fiecare an in ultimul weekend din luna mai se aduna in campul "Promisiunea" sute de cercetasi din toata Romania, dar si din strainatate. Aici, la Tecuci, dupa 2 zile de acticvitati specifice, in cea de-a treia zi cercetasii participanti isi depun sau isi reinnoiesc promisiunea cercetasului. Este cea mai importanta ceremonie de depunere a promisiunii.

În 1922, Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout. În 1937, anul desfiinţării ei, Asociaţia se afla peste tot unde era nevoie de ajutorul ei.

În urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociaţia îşi suspendă orice activitate. In anii sistemului comunist din Romaina, cercetasii au pastrat vie legatura intre ei, s-au intalnit si au transmis mai departe valorile scout. Renăscută oficial în 1990, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“, cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, se face repede cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate.

În 1993, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ este singura mişcare cercetăşească din România reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout (WOSM), care numără în prezent peste 30.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii. În România, peste 2.500 de membri îşi desfăşoară activitatea în 68 de filiale* si sucursale** si 9 grupuri de initiativa.
*Filialele au personalitate juridica proprie.
**Sucursalele nu au personalitate juridica proprie si folosesc CUI ONCR.

 

                  ȚINUTA      

                  Esarfele:

       Lupisori - galbena

       Temerari -verde                   

       Exploratori - albastra  

       Seniori - mov  

       Lideri - grena  
       Nationala - bleumarin

 

 

               

 

Uniforma:

In conformitate cu Statutul Organizartiei Nationale Cercetasii Romaniei, articolul 62:

Uniforma.

Uniforma ONCR este compusă din: eşarfă, cămaşă, tricou, pantaloni/fustă şi însemne.

a.Eşarfa este triunghiulară, dimensiunea 120/65 cm., de culoare bleumarin, cu bordură albă de 2 cm. În afară de eşarfa naţională, cercetaşii poartă eşarfe specifice fiecărei ramuri de vârstă: galben (lupişori), verde (temerari), albastru (exploratori), vişiniu (lideri).

b.Cămaşa are culoare bej, epoleți şi două buzunare mari în faţă.

c.Pantalonii/fusta sunt lungi sau scurți/scurte

(croială tip blue - jeans), de culoarea kaki, cu buzunare.

d. Însemne:

- însemn rotund, diametrul de 7 cm., conţinând inscripţia: CERCETAŞII ROMÂNIEI - GATA ORICÂND;

- însemn 1/4 de cerc dimensiunea de 8 cm., pe fond roşu închis conturat cu auriu şi cu text: SCOUT ROMANIA;

- însemn dreptunghiular, dimensiunea de 7 cm pe 2 cm lăţime, pe fond alb cu bordură neagră şi tricolor la extremitatea dreapta a ecusonului. Text: CERCETAŞII ROMÂNIEI, de culoare neagră;

- însemn rotund, diametru 4 cm., de culoare mov, reprezentând floarea de crin înconjurată de nodul prieteniei (sigla OMMS).

Cercetasii isi pot etala pe camasa badgeurile pe care le primesc la evenimentele si l;a campurile la care au participat.

Pe buzunarul stang se etaleaza insemnele de promisiune ale ramurilor de varsta, primite in cadrul ceremoniilor.
Insemnele de promisiune si cele de camp atesta vechimea cercetasilor si este mandria acestora, marea majoritate fiind colectionari de badgeuri.

bottom of page